Lapas karte: Muzejs >> Notikumi >> Rakstu arhivs

2018. gada raksti

Oktobra mēneša priekšmets
28. oktobrī latvieši atzīmējuši Simjūda dienu. Šī bija veļu laika pēdējā diena, kad tika sagatavots cienasts ar ko pabarot “vecos” jeb senču garus. Kad gari bija pabaroti, tad sākās urguču dzīšanas laiks. Visi mājinieki sāk trokšņot, lai aizdzītu mirušos garus prom. Mirušajiem tika dots arī darbs: visur tiek izlikti kāsīši, lai gari var vīt auklas.
Par godu šiem svētkiem ir izvēlēts arī oktobra mēneša priekšmets- kāsis pinekļu vīšanai. Kāsis ir izgatavots 1920. gadā no mizota divžubura zara, kam pēc tam ir aptēsta apakša. Šāda veida kāši tika izmantoti dažādu pinekļu uzvīšanai. Pinekļi varēja būt raibas, platas zeķu saites un arī jostas.

Pinekļu vīšanai tika ņemtas krāsainas vilnas dzijas pavedieni. Apmēram pusi no dzijas garuma uztina uz koka divžubura, bet koka galu atspieda pret vēderu. Uzsākot darbu, meitene katrā rokā saņem pa vienai no divām pavedienu šķipsnām un ar labās rokas īkšķi un rādītājpirkstu pārliek pāri līdz vidum labās puses malas pavedienu, ar kreisās rokas īkšķi saņem beidzamo ārējās kreisās malas pavedienu un pārceļ uz vidu, piespiež pie pinuma un ar kreiso roku atkārto tādā pašā veidā. Lai pinuma gali izskatītos glītāki, pavedienus ik pa trim sapina tievās pīnēs un nobeidz ar mezglu. Ērtākai strādāšanai jau nopīto gabalu ik pēc kāda laika pinēja aptina ap zara dakšu.
Kad puse ir nopīta, atlikušo dzijas šķipsnu noņem no žubura, tās vietā uztin visu nopīto pusi un turpina pīt no vidus līdz beigām. Šādi pinot, iecienītajās lentītēs pinums ir slīps, tāpēc tās ir elastīgas un negriežas miesā kā austās lentes. Tāpēc arī zeķu saišu galus nenosēja ar mezgliem, bet galus aizbāza aiz tinuma. Dažādu krāsu pavedieni pinot krustojās, un tādējādi veidojās ļoti skaisti raksti.

Attēls: Kāsis pinekļu vīšanai. KSM p1726-Le

www.facebook.com/kubalmuz

30.10.2018.  |   Sadaļa: Muzejs->Notikumi->Rakstu arhivs   |   Komentēt
Muzejs
Pieteikt apmeklējumu
Domu graudi

   Kas skolu atstājis nevaid palicis jo
   gudrs savā prātā nedz jo dievbijīgs
   un jo mīlīgs savā sirdī tas lai
   nevienam neteic ka skolā ir bijis jo 
   viņš tam namam padara kaunu.
Kārl Krauze
Proves raksti, 1844.
1
2
3