Lapas karte: Muzejs >> Notikumi >> Rakstu arhivs

2019. gada raksti

Janvāra mēneša priekšmets
Janvāra mēneša priekšmets ir koka ragavas ar metāla apdari, kas tikušas izmantotas meža darbos. Ragavu slieču priekšējie gali ir izliekti uz augšu un sānu iekalumos ielaisti 3 mietiņi, kam pāri pārlikti trīs dēļi. Ragavu vilkšanai priekšgalā ir piesieti divi striķi. Vai pie jums arī zemi klāj balta sniega sagša? Arī šogad pie mums Kubalu skolā - muzejā sniega māte ir parūpējusies par to, lai pūkainā sniega sega kārtīgi visu apsegtu. Šādi laikapstākļi strādīgajai latviešu tautai ir labi pazīstami un tāpēc, lai darbs ziemas laikā raitāk veiktos, ļoti svarīgs pārvietošanās līdzeklis bija darba ragavas.
Pirms dzelzceļa izgudrošanas ragavas bija labākais transporta līdzeklis kravas pārvadāšanai. Ziemā ar ragavām pa ziemas ceļiem tika pārvadātas dažādas preces- kurināmais un būvmateriāli, lauksaimniecības ražojumi, kas jānogādā uz pilsētām un jūras ostām.
Mūsdienās ragavas ir zaudējušas savu agrāko nozīmi, jo kravas pārvadāšana pa zemes ceļiem notiek ar kravas mašīnu palīdzību. Tomēr pats vārds “ragavas” lielākajai daļai sabiedrības ir labi zināms, jo tas saistās ar siltām bērnības un ziemas prieku atmiņām.
Novēlu jums visiem atrast laiku šajās steidzīgajās dienās, lai atkal spētu atgriezties bērnībā, kur ar mirdzošām acīm sēdējāt ragavās un braucāt lejā no kalna.

Attēls: Ragavas. KSM p1461-Le
www.facebook.com/kubalmuz
 
16.01.2019.  |   Sadaļa: Muzejs->Notikumi->Rakstu arhivs   |   Komentēt
Muzejs
Pieteikt apmeklējumu
Domu graudi

   Divi suņi pie kaula nepaliek draugi.
   Lēnas avis vienas kūtīs saderās.
   Tev būs tēvu un māti godā turēt.
   Rokas klēpī nepeln maizi.
   Pēc lietus atkal saule spīd.
Kārl Neiland
Proves raksti, 1845.
1
2
3