Lapas karte: Muzejs >> Notikumi >> Rakstu arhivs

2016. gada raksti

Nacionālajā bibliotēkā atklāta Ernesta Dinsberga divsimtgadei veltīta izstāde
25. janvārī, Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Alekseja Apīņa Reto grāmatu un rokrakstu lasītavā tika atklāta izstāde “Ernestam Dinsbergam – 200”.
 
Uz šo pasākumu bijām uzaicināti arī mēs, Kubalu skolas -  muzeja darbinieki, par ko sakām lielu paldies LNB Reto grāmatu un rokrakstu nodaļas galvenajai bibliogrāfei Sanitai Briežkalnei, kas šo pasākumu organizēja un vadīja. Par uzņemšanu un iespēju apskatīt Gaismas pili pateicamies Reto grāmatu un rokrakstu nodaļas darbiniecēm.
 
Izstādi atklāja LNB vadītājs Andris Vilks.  Ivaram Abajam bija tas gods teikt kādus vārdus par Ernestu Dinsbergu – viņa dzīvi un sasniegumiem. Pēc tam LU Humanitāro zinātņu fakultātes profesore Māra Grudule iepazīstināja ar E.Dinsberga lomu latviešu literatūras attīstībā.
 
Izstāde sniedz ieskatu Ernesta Dinsberga devumā latviešu literatūras vēstures un pedagoģijas kontekstā. Tās satura pamatā ir materiāli no LNB Reto grāmatu un rokrakstu nodaļas, Galvenās krātuves, Letonikas un Baltijas centra un Kartogrāfisko materiālu krājuma.
 
Ekspozīcija piedāvās apskatīt nozīmīgus E. Dinsberga oriģināldarbu, tulkojumu un lokalizējumu literāros manuskriptus, kā arī iespieddarbus. Ekspozīcijā iekļauti arī Kubalu skolas vēstures materiāli – klases žurnāli, proves raksti jeb skolēnu glītrakstīšanas pārbaudījumu lapas un iespieddarbi, kuri tapuši laikā, kad E. Dinsbergs bija skolas pārzinis
 
Ernesta Dinsberga rokrakstu un iespieddarbu kolekcija raksturo viņu kā unikālu, mērķtiecīgu un uzņēmīgu 19. gadsimta personību.
 
Izstāde Latvijas Nacionālā bibliotēkā būs apskatāma līdz 30. aprīlim. Ieeja bez maksas.
 
Darba laiki:
P., T., Pk. 12:00–20:00
O., C. 9:00–17:00
S. 10:00–17:00
Sv. slēgts 

26.01.2016.  |   Sadaļa: Muzejs->Notikumi->Rakstu arhivs   |   Komentēt
Muzejs
Pieteikt apmeklējumu
Domu graudi
 Nelietība un meli lai paliek tāļu no manis.
 Kam dārzā bites, tam medus lēts.
 Lielai jūrai lieli viļņi.
 Biezam mežam slaiki koki.
 Ātri deg, ātri dziest.

 
Karlis Magur iz Ludiem
Proves raksti, 1896.
1
2
3